Trvalá udržitelnost

obnovitelnost a ekologie.

Trvalá udržitelnost  a obnovitelnost surovin jsou velkým tématem současnosti, dotýkajím se stále více oblastí života, včetně realizace obytných prostor. V rámci začleňování, k životnímu prostředí, šetrných konceptů bydlení, se stále více lidí vědomě rozhoduje pro trvale udržitelné, obnovitelné, produkty.

Proč jsou trvale udržitelné krytiny Trendy

Trvalá udržitelnost dospěla. V průběhu let se osvobodila a  přerostla status krátkodobého trendu. Naopak, pevně se zakořenila ve vědomí společnosti , a i velké podniky tak stále více posilují  svoji filozofii o, k životnímu prostředí  šetrné, koncepty a ekologické výrobní procesy.

Platí to i pro privátní sféru. Stále větší část lidstva klade důraz na, k životnímu prostředí, zodpovědný domov - použitím šetrných, ekologických technologií výstavby, materiálů z obnovitelných zdrojů, nábytku z recyklovaných materiálů, apod. Vyjímkou nejsou ani  podlahové krytiny. Mottem přitom je :"Kvalita namísto kvantity", nebo jinak řečeno: "Lépe jednou za život investovat do krásné krytiny, co vydrží celou věčnost, než muset podlahu každých pár let měnit." Takový přístup v konečném důsledku šetří materiál, čas i peníze. Trvale udržitelná krytina z obnovitelných zdrojů tak šetří hned na třech místech najednou: vaši peněženku, nervy a, v neposlední řadě, životní prostředí. 

8904_HD400_naturgeoelt_Ambiente_R02-1920x1279
6843_MeisterDesign_DD_Detail_01-1386x2080

Přírodní materiály pro trvale udržitelné krytiny

K nejoblíbenějším přírodním materiálům bezesporu patří dřevo. Na jedné straně tomu tak je, protože dřevo je nadčasově krásné a nabízí širokou škálu barev a struktur pro každý vkus. Na druhé straně, protože je, jakožto přirozeně obnovitelná surovina,  ekologickou volbou. 

Jako opravdu  trvale udržitelný materiál ho však  můžeme označit teprve tehdy, pokud se jedná o FSC, nebo PEFC certifikované dřevo (PEFC je zkratka pro " Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes" -  nezávislá organizace, dohlížející na zlepšování trvale udržitelného lesního hospodářství, specializující se výhradně na cerfifikaci dřevěných produktů, z takovýchto zdrojů pocházejících). Kdo se rozhodne pro PEFC certifikované dřevo, může si být skutečně  jist svým přínosem k ochraně životního prostředí a jeho trvalé udržitelnosti!

Lindura MEISTER - trvale udržitelné dřevo

Komu nezáleží jen na původu surovin, ale i na šetrném přístupu k jejich využívání, ten by se měl blíže seznámit s dřevěnými podlahami Lindura od společnosti MeisterWerke. Užitná vrstva Lindury je vyrobena inovativním výrobním postupem. Z 5,5  metrů krychlových dubu se tak vyrobí až 3600 m2 Lindury! Ke srovnání: z 5,5 kubíku dubu se vyrobí jen 95 m2 masivních prken (o tloušťce 20 mm), či jen 850 m2 třívrstvých dřevěných krytin MEISTER. Pro výrobu Lindury je tak, oproti standardní vícevrstvé krytině, zapotřebí jen 1/4 drahocenného materiálu. Je to opravdová hvězda trvalé udržitelného rozvoje!

Lindura toho však dokáže mnohem víc! Nezachází jen šetrně s přírodními zdroji,  navíc je složena  ze 100%  výhradně přírodních materiálů a je nositelem ekologického certifikátu Modrý Anděl. Struktura produktu s Wood-Powder-Technologií ji přitom činí extrémně odolnou pro každodenní nasazení. Je odolnější a robustnější, než klasické dřevěné krytiny, ať již masivní, či vícevrstvé. Lze ji tak použít i v kuchyních a koupelnách, protože díky speciální impregnaci AquaStop, jsou selská prkna Lindura odolná vůči působení vody až po dobu 24 hodin! Nové, sedmivrstvé,  ultramatné lakování ji pak činí resistentní k tvorbě fleků a mikorškrábanců, o které normálně v kuchyních jinak není nouze. S těmito vlastnostmi je Lindura vyloženě předurčena k vysoké životnosti a k tomu, aby s vámi zůstala opravdu mnoho let!

8927_HS500_ultramattlackiert_Ambiente_R02-1920x1921-960x961

Namísto výměny - renovace

Trvalá udržitelnost neznamená jen to, že byl produkt vyroben šetrně a nebosahuje žádné, životnímu prostředí, nebezpečné látky. Důležité také je, že ho lze, v případě potřeby, snadno opravit, či zrenovovat. I když se Lindura nedá, vzhledem k speicální struktuře materiálu, brousit jako dřevo, lze přírodně-olejované povrchy renovovat prostřednictvím Bona-Recoat-Systému.

Pokud je krytiny navíc položena plovoucím způsobem lze, v případě potřeby, poškozené dílce snadno vyměnit za nové - z čehož má užitek nejen přírodní prostředí, ale i vaše peněženka.